REISFILM & FOOD THUISFESTIVAL: JAPAN!

Yōkoso ofwel Welkom!

Zolang we niet de wijde wereld in mogen, halen we de wereld in huis! Met ieder weekend een nieuw themaland. We starten met het waanzinnige Japan. Benodigdheden: een Netflix account, eventueel Spotify, lekkere trek en reislust! Dat is alles!

VRIJDAGAVOND: MIDNIGHT DINER

De hele week druk, nu wat lekkers koken en een mooie serie, ook al voor middernacht. Ik adviseer met grote liefde de mooie serie Shinya Syokudo, beter bekend als Midnight Diner, Tokyo Stories. Een intieme, lieve, wonderschone serie over eten, het leven en andere bijzonderheden in een klein eethuisje in Tokyo.

Wat eten we daarbij?

Tonteki! Zoals in aflevering 3 uit seizoen 1, de ideale begeleidende aflevering! Varkenslende in Japanse citrussaus. Bereidingstijd 15 minuten. Kijk deze video van Nami van Just One Cookbook die het gerecht voor je voordoet!

ZATERDAG: GODZILLA NIGHT!

Geen arthouse, geen anime maar actie! Een van mijn favoriete Japanners is Godzilla, een filmische metafoor voor de logische naoorlogse angst die Japan had voor de atoombom. Maar bovenal een filmster, die al in 1954 zijn eerste filmcontract binnensleepte. Dit is uiteraard een moderne Hollywood-versie uit 2014, de authentieke Japanse versies staan helaas niet op Netflix. Maar Godzilla doesn’t care dus ik ook niet.

ALTERNATIEF:

Trek je Hollywood echt niet? Begin dan met de echt meer dan uitstekende BBC/Japanse misdaad binge-serie Giri/Haji, één afgerond seizoen van 10 afleveringen van elk 50 minuten. Topkwaliteit. Met Yakuza en mooie beelden van Tokyo en Londen!

Het is zaterdag! After movie drinks en bites…Kanpai!

Bestel van tevoren bij je favoriete sushizaak en bestel je usual suspects!

Wat drinken wij erbij? IJskoud Japans bier, de drie grote merken Asahi, Kirin en Sapporo (de laatste nu in de aanbieding bij de Lidl!) zijn vrij makkelijk verkrijgbaar. Of kies eens voor een mooie Japanse whisky, of maak er een echte Japanse ‘highball’ van door het aan te lengen met sodawater. Eens iets anders? De Tokyo Tripel van Voyago World of Beers. (www.voyago.nl/shop)


En daarbij uiteraard een sfeer verhogende Spotify playlist waarbij je in een mooie oude bar woont in de Golden Gai te Tokyo! Of de hotelbar uit Lost in Translation, in het Park Hyatt, jij kiest!

LAZY ZONDAG: GHIBLI DAG! TOTORO! PONYO! KIKI!

Heb je kinderen, haal ze uit bed en gooi ze op de bank! Heb je ze niet, toch de TV aan! Het is tijd voor de fantastische animatiefilms van de wereldberoemde Ghibli-filmstudio. Sommige noemen het de Japanse Disney, maar dat is echt te veel eer…voor Mickey. Prachtige erkende filmklassiekers met wonderschone muziek voor jong en oud! Spirited Away won ooit een Oscar maar ik kies voor dé nummer 1 klassieker: Totoro! En we doen er gewoon ‘Ponyo’ achteraan! En waarom niet: Kiki’s Delivery Service. Wat een heerlijke zondag in Japan.

Dit bericht is geplaatst in Pamflet. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *