IJSKOUD! HET 2e REISFILM & FOOD THUISFESTIVAL

Ga je mee op reis? Het is heerlijk koud buiten en daarom deze week een Reisfilm & foodfestival onder de nul voor je, voor 5 minuten of een heel weekend plezier, eenmaal binnen na het schaatsen. Een huiveringwekkende documentaire over een dubbele moord op IJsland, een hartverwarmende film uit de Himalaya, de kaasfondue der kaasfondues, singalong, ijsfitness en veel meer. Een IJSersterk programma al zeg ik het zelf.

Vrijdag:

IJsland is een fantastische en wonderschone bestemming. Maar een oude moordzaak uit de jaren ’70 laat op bijzondere wijze zien hoe het land – waar nooit wat gebeurde – haar onschuld verloor in de jaren ’70. Out of thin air, een prachtige documentaire op Netflix.

Na deze ijskoude gebeurtenissen tijd voor een koel slaapmutsje (wodka uit de vriezer, het liefst Pools of Russisch) en even een vrolijk sneeuwliedje om alle enge gebeurtenissen te vervangen voor wat leuks. Meezingen moet, de tekst loopt mee…come on, you know you want to!

Let it go singalong

Zaterdag

Lekker geschaatst? Mooi zo. Nu is het tijd voor een heerlijk ontspannen avond je op de bank, met een lekkere kaasfondue en een mooie fles wijn.

Om daarmee te beginnen. Als kind van de jaren ’70 ben ik opgegroeid met kaasfondue. Het recept is vrij makkelijk zoals je weet en anders koop je een pakje. Ik ben zelf een stokbrood-purist en ga er geen groente en al helemaal geen vlees in de dopen zoals laatst op het pakje van Emmi werd gesuggereerd. Afijn, totdat ik deze ondertitelde Zwitserse youtube zag die mijn kaasfonduewereld op zijn kop zette. Als je maar tijd hebt voor 1 videootje, maak het deze!

En wat kijken we daarbij?

De winterse film die ik voorstel is de Franse film L’ascension, de beklimming, uit 2017. Een van origine Senegalese jongen uit de wat minder pittoreske voorsteden van Parijs gaat om zijn liefde te bewijzen aan een meisje de Mount Everest beklimmen. Het is erg koud binnen maar het is een hartverwarmende film! Feel good tot en met en losjes gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Daar nog een opmerkelijke weetje: net zoals in het prachtige Intouchables wordt voor de film de nationaliteit/origine van de held vervangen. In Intouchables was speelde Omar Sy de rol  van de Algerijn Abdel Sellou. Deze film vertelt het verhaal het verhaal van de Algerijn Nadir Dendoune. Kleine twist: waar in de film het om de liefde gaat, heeft held Dendoune de berg der bergen beklommen om aan te tonen dat ook bewoners uit achterstandswijken grootse dromen kunnen bewerkstelligen. Geen idee waarom ze de filmmakers dit doen. Maar genoeg gepraat: ga lekker genieten van deze heerlijke easy-going film met mooie plaatjes uit Nepal. Vive le 93!

En lekker napraten!

Het is zaterdag, neem nog een wijntje. En daar hoort een lekker vuurtje bij! Als je zelf geen open haard hebt, dan was tot voor kort de Netflix open haard dé oplossing, maar ze hebben deze helaas eraf gehaald. Youtube to the rescue. Kijk liefst acht uur lang naar een heerljk haardvuur!

Muziek voor bij het haardvuur

En natuurlijk draai je daar een winterse haardvuur-tunes bij, van die jazzy soulful, naar cognac smakende tunes waarbij je heerlijk mellow kunt praten over de wintersport die ooit weer komen gaat.

Zondag

Het weekend zit er weer bijna op! De schaatsen kunnen, vrees ik, weer even in het vet. We genieten deze zondag nog even na.

Eerst even een kopje koffie en misschien vind je het leuk mijn column over een IJslandse bar te lezen, een van de beste kroegen ter wereld wat mij betreft:

Eenmaal op, beginnen we, na de kaasfondue van gisteren, wel even een kleine winterse workout! Ga 5 minuten het gevecht aan met een ijsmonster en boks, trap en beweeg! Ook heel leuk voor de kids!

Als zondagavond film reizen we naar het kleine stadje Husavik. Ik heb zelf niet heel veel met het songfestival maar ik snap zeker de lol die de echte fans hebben. En plezier spat van de komische film ‘Eurovision, The Story of Fire Saga’, een erg leuke Hollywood-film over de IJslandse inzending naar het beroemdste liedjesfestival te wereld. Als het allemaal maar niet te serieus neemt, is het een heerlijke muzikale film voor jong en oud, met vele cameo’s voor songfestival-artiesten. Play Jaja Ding Dong!

Het alternatief

Mocht het toch je smaak niet zijn, dan we naar Noorwegen! Ik raad met heel veel liefde de serie Lilyhammer aan, over een New Yorkse maffioso die onderduikt in het lieflijke Lillehamer. De eerste serie die ik ooit op Netflix zag en als bizar, beetje artsy Tarantino-esque serie nog altijd een van de beste!

Tot volgende keer! En delen is lief!

Dit bericht is geplaatst in Pamflet. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *